– Vi är enormt stolta över att vara finalister i Laddguldet 2019.

Bright kan vinna pris för sina insatser för miljön

Företaget Bright har gått till final i tävlingen Laddguldet 2019 och kan vinna guld för sina insatser för miljön. Priset delas ut för att uppmärksamma företag och kommuner som är med och driver omställningen till utsläppsfria transporter i Sverige.

– Vi är enormt stolta över att vara finalister i Laddguldet 2019. Det är ett bevis på att vårt arbete får effekt och att vi bidrar till att ställa om till ett hållbart samhälle, säger David Forsberg, grundare och vd för Bright.

Bright har hjälpt tusentals kunder och bolag att förstå, kontrollera och styra sin elförbrukning och därmed även sin miljöpåverkan. Genom en öppen och datadriven digital plattform erbjuds kunderna lösningar för att använda förnybar el på ett smartare sätt.

– Vi är inne i en stor omställning av både transport- och energisektorn. Då är det viktigt med aktörer som vågar satsar på nya lösningar och smart laddinfrastruktur. Med Laddguldet vill vi uppmärksamma föredömen som kan inspirera andra, säger Johanna Lakso, vd på Power Circle och jurymedlem i Laddguldet 2019.

År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70% i Sverige. För att inspirera och sprida goda exempel har Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle instiftat tävlingen Laddguldet. Vinnarna av Laddguldet 2019 annonseras den 3 juni och priset kommer att delas ut av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

– Vi har siktet inställt på en framtid med enbart förnybar och miljövänlig el. Att vinna Laddguldet 2019 skulle ge oss extra kraft och energi på den resan, säger David Forsberg.

År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70% i Sverige. För att inspirera och sprida goda exempel instiftade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet år 2017. Priset delas sedan dess ut för att uppmärksamma företag och kommuner som är med och driver omställningen till utsläppsfria transporter. Juryn består av Tobias Henmark, Business Manager för Fortum Charge & Drive i Sverige, Mattias Goldmann, vd Fores och Johanna Lakso, vd Power Circle och Olov Carlsson, Chefredaktör Dagens Samhälle.

Fakta: Om Laddguldet 2019

De andra finalisterna i företagskategorin är: FIS Alpine World Ski Championships i Åre, IBU World Championships Biathlon in Östersund, Södra skogsägarna och Lidl.

Fakta: Så fungerar Brights plattform

Elektrifieringen av samhället leder till en ökad elanvändning. Samtidigt skapar alltmer förnybar och väderberoende elproduktion utmaningar under de tider på dygnet som elanvändningen är som störst, de så kallade effekttopparna.

Att dimensionera elnäten efter de högsta effekttopparna blir mycket dyrare än att fördela elkonsumtionen jämnare över dygnet och gynna förbrukningsflexibilitet. Smarta elnät syftar till att med hjälp av automatisering och digitalisering tillhandahålla en hållbar och tillförlitlig elförsörjning i ett förnybart energisystem.

Brights plattform gör denna automatisering och digitalisering enkel för slutanvändaren, och finns tillgänglig som app och på desktop. Brights plattform gör det också möjligt för elbolagen att stärka relationen med sina kunder med hjälp av utökad dialog och digitala tjänster. Slutkunderna ges verktyg att förstå, kontrollera och automatisera sin elanvändning, till en lägre kostnad och minskad miljöpåverkan. Bright Energy AB etablerades 2012 och samarbetar med energibolag som vill stärka relationen med sina slutkunder och samtidigt erbjuda dem verktyg för smartare elanvändning med minskad miljöpåverkan.

www.getbright.se