Teknikföretaget Bright ska hjälpa Jämtkrafts kunder att minska sitt klimatavtryck, genom en digital plattform som gör det möjligt att styra elanvändningen till de timmar som är bäst för både plånboken och miljön. Affären är Brights nionde på kort tid och innebär att nästan en halv miljon svenskar inom kort kommer att ha tillgång till tekniken.

Klimatfrågan är en av vår tids stora ödesfrågor och vi är glada över att vi kan hjälpa Jämtkrafts kunder till en mer klimatsmart elanvändning. Vår digitala plattform gör det lättare att minska sitt klimatavtryck, samtidigt som den gör det enklare att hålla koll på både elfakturan och sin elanvändning, säger David Forsberg, grundare och vd för Bright.

Allt i en app

För Jämtkrafts kunder innebär affären att alla tjänster samlas i en och samma app. Men Brights teknik ger också konsumenterna verktyg att undvika elanvändning under de timmar på dygnet då många använder el samtidigt. Det innebär att klimatnyttan från sol- och vindkraft kan maximeras, samtidigt som det hjälper Sveriges elnät att klara av den ökade belastning som elektrifieringen av samhället leder till.

Ökad grad av elektrifiering är en del av lösningarna för att komma till rätta med klimatkrisen, men innebär samtidigt att vi måste använda energin smartare. Vi ser Bright som en viktig pusselbit i det arbetet, eftersom deras teknik hjälper våra kunder att styra sin elanvändning bättre, säger Moa Alexandersson, som är teamchef för kundutveckling vid Jämtkraft.

Bright etablerades år 2012 och samarbetar med el-, nät- och produktbolag som vill erbjuda sina kunder möjlighet att styra sin elanvändning. Syftet är att maximera klimatnyttan från förnybara energikällor, minska kostnaderna för konsumenten och hjälpa Sveriges elnät att klara av den ökade belastning som elektrifieringen innebär.

Jämtkraft producerar, distribuerar och säljer elenergi och värme. Bolaget grundades redan 1889 och levererar i dag även tjänster inom drift, underhåll och ekonomi till vindkraftparker. Jämtkraft ägs till 98 procent av Östersunds kommun, samt av Åre och Krokoms kommun som äger en 1 procent vardera, men levererar el över hela Norden. All el och mer än 90% av den fjärrvärme som Jämtkraft säljer producerar bolaget från förnyelsebara källor som sol, vind, vatten och skog.